Ramazan ayında farz kılınan oruç ibadetini yerine getirenler, imsak vaktinden iftar vaktine kadar yemek yemeyi ve bir şeyler içmeyi kesiyor. Nefsimizi ve kendimizi sınamaya tabi tuttuğumuz Ramazan ayında, sahur vakti de bizler için son derece değerli oluyor. Gece kalkıp yiyeceğimiz yemeklerin hem bizi rahatsız etmemesi, hem de gün uzunluğu tok tutması gerekiyor. Biz de sizler için sahurda kısa müddette hazırlayabileceğiniz birbirinden lezzetli, pratik ve tok tutan yemekleri derledik. Şimdiden afiyet olsun!
Patates Tostu
Patates Tostu Materyalleri:
4 adet orta uzunluk patates
2 adet yumurta
1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 yemek kaşığı tereyağı yahut margarin
Tuz, karabiber ve kırmızı biber
Patates Tostu Yapılışı:
Patatesleri soyun ve rendeleyin.
Rendelediğiniz patateslerin fazla suyunu süzün.
Bir kase içerisinde patatesleri, çırpılmış yumurtaları, rendelenmiş kaşar peynirini, tuzu, karabiberi ve kırmızı biberi güzelce karıştırın.
Tavada tereyağı yahut margarini kızdırın.
Karışımın yarısını tavaya dökün ve spatula yardımıyla düzgün bir biçimde yayın.
Alt tarafı pişen tostunuzu aksi çevirip öbür tarafını da pişirin.
Tüm karışım bitene kadar süreci tekrarlayın.
Patates tostu sıcak servis yapın.
Besin Pahaları:
Kalori: 320
Protein: 12 gram
Yağ: 18 gram
Karbonhidrat: 26 gram
Lif: 3 gram
Mantarlı Yumurta
Mantarlı Yumurta Materyalleri:
Mantarlı Yumurta Yapılışı:
Tavayı orta ateşte ısıtın ve içerisine tereyağını ekleyin.
Mantarları yıkayıp dilimleyin ve tavaya ekleyin. Mantarlar yumuşayana kadar pişirin.
Yumurtaları bir kapta çırpın ve tuz, karabiber ekleyin.
Mantarların üzerine yumurta karışımını dökün ve kısık ateşte pişirin.
Yumurtanın altı piştiğinde, spatula yardımıyla dikkatlice karşıt çevirin ve başka tarafını da pişirin.
Yumurta servis tabağına alın ve üzerine ince kıyılmış maydanozu serpin.
Sıcak servis yapın.
Besin Bedelleri:
Kalori: 150
Protein: 10 gram
Yağ: 11 gram
Karbonhidrat: 2 gram
Lif: 1 gram
Ispanaklı Kaygana
Ispanaklı Kaygana Materyalleri:
Ispanaklı Kaygana Yapılışı:
Ispanakları yıkayıp ince ince kıyın.
Yumurtaları bir kasede çırpın ve üzerine un, tuz, karabiber, toz kırmızı biber (varsa) ekleyin ve karıştırın.
Kıyılmış ıspanakları da karışıma ekleyip karıştırın.
Tavayı orta ateşte ısıtın ve içerisine sıvı yağı ekleyin.
Karışımın yarısını tavaya dökün ve altı kızarana kadar pişirin.
Kayganayı aykırı çevirip öteki tarafını da pişirin.
Kalan karışımı da birebir halde pişirin.
Sıcak servis yapın.
Besin Pahaları (toplam tarif):
Kalori: 340
Protein: 16 gram
Yağ: 25 gram
Karbonhidrat: 14 gram
Lif: 3 gram
Bayat Pide Muhlaması
Bayat Pide Muhlaması Gereçleri:
Bayat Pide Muhlaması Yapılışı:
Bayat pideleri küp biçiminde doğrayın ve bir tavada tereyağıyla kavurun.
Yumurtaları bir kapta çırpın ve süt, tuz, karabiber, kırmızı biberi ekleyip karıştırın.
Kavrulan pidelerin üzerine yumurtalı karışımı dökün ve karıştırın.
Orta ateşte karıştırarak pişirmeye devam edin.
Muhlama kıvamını alınca ocaktan alın ve üzerine maydanozu ekleyin.
Sıcak servis yapın.
Besin Pahaları:
Kalori: 350
Protein: 15 gram
Yağ: 19 gram
Karbonhidrat: 28 gram
Lif: 2 gram
Peynirli Kabak Sarma
Peynirli Kabak Sarma Gereçleri:
3 adet kabak
200 gram beyaz peynir
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
1/2 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı karabiber
Peynirli Kabak Sarma Yapılışı:
Kabakları yıkayıp soyun ve uzunlamasına dilimleyin.
Kabak dilimlerinin iç kısımlarını bir kaşık yardımıyla kazıyarak oyuyun.
Oyduğunuz kabak içlerini ince ince kıyılmış soğanla birlikte sıvı yağda kavurun.
Beyaz peyniri bir çatal yardımıyla ezin ve maydanoz ve dereotunu ince ince kıyın.
Peynir, maydanoz ve dereotunu tuz ve karabiberle birlikte kabak içleriyle karıştırın.
Oyduğunuz kabakları hazırladığınız karışım ile doldurun.
Kabakları bir tencereye sıralayın ve üzerlerine 1 su bardağı su ekleyin.
Tencereyi orta ateşte kaynatın ve kabaklar yumuşayana kadar pişirin.
Sıcak servis yapın.
Besin Pahaları (toplam tarif):
Kalori: 555
Protein: 25 gram
Yağ: 39 gram
Karbonhidrat: 30 gram
Lif: 8 gram
Peynirli Muffin
Peynirli Muffin Materyalleri:
1,5 su bardağı tam buğday unu
1 adet yumurta
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1/2 su bardağı süt
1/4 su bardağı zeytinyağı
1/4 su bardağı lor peyniri
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 paket kabartma tozu
Peynirli Muffin Yapılışı:
Fırını 180 derecede ısıtın ve muffin kalıplarını yağlayın.
Un, kabartma tozu, tuz ve karabiberi bir kasede karıştırın.
Başka bir kasede yumurta, süt, zeytinyağı ve tereyağını çırpın.
Un karışımını yumurtalı karışıma ekleyin ve karıştırın.
Rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin ve karıştırın.
Hazırladığınız karışımı muffin kalıplarına paylaştırın.
Üzerlerine lor peyniri serpin.
Muffinleri evvelce ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
Sıcak servis yapın.
Besin Kıymetleri (1 muffin için):
Kalori: 180
Protein: 7 gram
Yağ: 12 gram
Karbonhidrat: 12 gram
Lif: 1 gram
Bulut Pancake
Bulut Pancake Gereçleri:
3 adet yumurta
1/4 su bardağı un
1/4 su bardağı süt
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı vanilya özü
1 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı beyaz peynir
1/4 su bardağı ince kıyılmış maydanoz
Bulut Pancake Yapılışı:
Yumurta beyazlarını farklı bir kaba alın ve mikserle kabarıncaya kadar çırpın.
Başka bir kapta yumurta sarılarını, unu, sütü, kabartma tozunu, tuzu, vanilya özünü ve toz şekeri çırpın.
Yumurta beyazlarını yavaşça karışıma ekleyin ve spatula ile karıştırın.
Tereyağını tavada eritin ve hazırladığınız karışımı tavaya dökün.
Peynir ve maydanozu pancake’in üzerine serpin.
Pancake’in alt tarafı pişene kadar kısık ateşte pişirin. Daha sonra bir tabak yardımıyla pancake’i çevirin ve öteki tarafını da pişirin.
Sıcak servis yapın.
Besin Kıymetleri (1 porsiyon için):
Kalori: 285
Protein: 17 gram
Yağ: 20 gram
Karbonhidrat: 11 gram
Lif: 1 gram
Yengen Tost
Yengen Tost Materyalleri:
Yengen Tost Yapılışı:
Domatesleri, biberleri ve soğanı ince ince doğrayın.
Tost makinesinde ekmeği yavaşça kızartın.
Kızarmış ekmeğin üzerine zeytinyağı sürün.
Üzerine hazırladığınız domates, biber ve soğan karışımını yerleştirin.
Beyaz peyniri de ekleyin ve tuz ve karabiberle tatlandırın.
Tost makinesinde tekrar ısıtın ve servis yapın.
Besin Bedelleri (1 porsiyon için):
Kalori: 235
Protein: 12 gram
Yağ: 9 gram
Karbonhidrat: 29 gram
Lif: 5 gram